Cvetni prah – Pollen, 130 g

9,20

✅ Cvetni prah je eno najbolj hranljivih živil
✅ 40% cvetnega prahu predstavljajo beljakovine
✅ Proste aminokisline, vitamini, vključno z B-kompleksom in folno kislino

Kategorija:
Opis

Opis

Cvetni prah – Pollen

CVETNI PRAH sodi na začetek dolge verige v razvoju cvetočih rastlin. Čebele ga nabirajo za hrano, saj jim zagotavlja najpomembnejši vir beljakovin in je s tem dejavnik za ohranitev čebelje vrste. Poznamo toliko vrst cvetnega prahu, kot je vrst cvetočih rastlin. Med seboj se ločijo po barvi in obliki. Ko čebele letajo iz cveta na cvet, hote ali nehote, nabirajo cvetni prah. Ob tem opravijo svoje največje poslanstvo na zemlji, to je oprašujejo cvetoče rastline. Med zbiranjem zrnca vlažijo z medom ter jih po več tisoč zlepijo v večja zrna, ki jih na zadnjih nogah nosijo v panj. Če čebelar pred vhod v panj nastavi ustrezno mrežico, čebelam posmuka zrnca cvetnega prahu iz nog. Tega čebelar pobere in shrani svežega, ga zmeša z medom ali posuši. In tako postane cvetni prah odlična hrana tudi za ljudi.

Cvetni prah je eno najbolj hranljivih živil, saj vsebuje skoraj vse hranljive snovi, ki jih ljudje potrebujemo. Kar 40 odstotkov cvetnega prahu predstavljajo beljakovine, poleg tega pa še proste aminokisline, vitamini, vključno z B-kompleksom, in folno kislino. Cvetni prah je celovito živilo, ki vsebuje številne elemente, ki jih druga živila živalskega izvora ne vsebujejo. Ugotovili so, da vsebuje 100 g cvetnega prahu toliko aminokislin kot 500 g govedine ali 7 jajc, in da torej 30 g peloda popolnoma zadostuje za pokrivanje dnevne potrebe po esencialnih beljakovinah pri odraslem človeku.  Približno polovica beljakovin, ki jih vsebuje cvetni prah, je v obliki prostih aminokislin, ki jih telo nemudoma porabi.

(https://zenska.hudo.com/zdravje/zdravo-zivljenje/10-neverjetnih-zdravilnih-ucinkov-cvetnega-prahu/)

Izdelek je posušen cvetni prah.

Vsebina: 130 g.

Sestavine cvetnega prahu:
 • 20-40 % ogljikovih hidratov,
 • 30-40 % vode,
 • 11-35 % beljakovin,
 • 1-20 % maščob,
 • 1-7 % rudninskih snovi ( predvsem kalija, fosforja ),
 • vitamine (A, B, C, D, E, K),
 • aromatične snovi,
 • pigmente,
 • inhibine ( to je snov, ki preprečuje razvoj nekaterih vrst bakterij ),
 • folna kislina,
 • hormone.

Načini uporabe cvetnega prahu: V vseh primerih je dobro, da cvetni prah pred zaužitjem malo namočimo. To je še posebno pomembno pri posušenem cvetnem prahu. – Cvetni prah zdrobimo z zobmi in malo zadržimo v ustih, da se čimbolj navlaži s slino. Nato ga poplaknemo s tekočino.
– Cvetni prah damo v kozarec in zalijemo z vodo. Lahko dodamo še žlico medu. Dobro premešamo in popijemo. ( Cvetni pah se ne bo popolnoma raztopil)
– Cvetni prah zmešamo z medom in tako pripravljenega lahko hranimo dalj časa v hladnem prostoru. Uživamo po žličkah. Dobro je, da mešanico medu in cvetnega prahu čim dlje zadržimo v ustih.
– Cvetni prah vmešamo v jogurt in malo počakamo, da se razmoči in ga nato pojemo. Dodamo lahko tudi žličko medu. Uživanje v kombinaciji z jogurtom zagotavlja boljšo prebavo cvetnega prahu.

Mnenja (0)

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Cvetni prah – Pollen, 130 g”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja