Opis
Žajbelj
Salvia officinalis
Družina: Ustnatice (Labiatae)
Uporaba: lajšanje vnetij sluznice in žrela, blažjih kožnih vnetij, prebavnih težav in prekomernega potenja
Žajbelj je doma na področju celotnega Sredozemlja. Rad ima sončne lege in suha tla. Žajbelj je nizek večletni polgrm. Stebelca so štirirobna, na zgornjem delu gosto dlakava in spodaj, pri tleh, olesenela. Njegovi listi so zelenkasto-sive barve, in so podolgovati. Ker imajo izrazito izražene žile, so listi videti nagubani. Cveti junija do julija. Cvetovi žajblja so vijolično-modri, v vretencih v podolgovatih socvetjih. Ima prijeten in aromatičen vonj.
Žajbelj je mnogostransko uporabna zdravilna in začimbna rastlina. Žajbljev čaj zdravi žrevnetja dlesni, ustne votline in žrela, pomirja, omejuje potenje in ugodno vpliva na želodec in črevesje. Eterično olje razkužuje in lajša krče, čreslovina povečuje učinek proti driskam.
Sestavine njegovega eteričnega olja delujejo proti bakterijam, glivicam in virusom, je odlično razkužilo za vnetje v ustni votlini. Blagodejni vplivi žajblja so znani tudi pri prehladnih obolenjih, saj pomaga premagovati težave dihalnih poti. Za dezinfekcijo grgramo rahlo mlačen čaj.
PRIPRAVA
Eno do dve čajni žlički posušenih žajblevih listov prelijemo s 1/4 litra vrele vode počasi zavremo pustimo otkrito vreti 2 minuti in nato precedimo.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.